Maak kennis met de Mmmmbuddies©
een vrolijke bende kleurrijke wezentjes die je helpen bij het praten over emoties. Weet je wel, al die dingen die je soms vanbinnen voelt zoals vlinders, verdriet, boosheid, spanning, angst, blijheid, jaloezie, en nog eindeloos véél meer gewaarwordingen.
​Ze zijn niet gender-specifiek, allemaal verschillend en vrij te interpreteren. Hieronder ontdek je enkele toepassingen maar gebruik vooral je creativiteit, je kan ze op duizenden manieren inzetten.
Oefeningen
Ontdek hier hoe je de Buddies kan inzetten.
Wil jij graag delen hoe jij ze gebruikt? stuur het ons door via het contactformulier.
Dagboek oefening
Gebruik de kaarten om je dag/week te beschrijven.
Vriendjes voor de Buddie©
Een exploratieve oefening over emoties en hoe we zorg kunnen dragen voor elkaar.
Een huisje voor je Buddie©
Ontwerp een huisje voor 1 of meerdere buddies.
Ontwerp je eigen Buddie©
Maak gebruik van het sjabloon om een eigen buddie te ontwerpen.
Groepsgesprek
Leer je groep beter kennen met deze oefening.
Vertel iets over je jezelf
Gebruik de kaarten om over jezelf te praten.
Dagboek oefeningen
-
Vraag aan je kind/cliënt om een kaart te kiezen die het beste past bij hoe hij/zij zich voelt. Ga in gesprek over de gekozen kaart en het geassocieerd gevoel. Die kan je ergens ophangen of plakken op een vaste plek. Je kan eventueel tijdens de dag bevragen of de kaart nog steeds passend is? of de buddy op deze kaart iets specifieks nodig heeft, of er iets helpend kan zijn? Praat open over de gekozen kaart, ga in dialoog met je kind.
-
Bij het avondritueel kan je de dag even overlopen met je kind, en vragen welke kaart of kaarten hij of zij zou kiezen om de dag of het gevoel van de dag te Beschrijven. Ook hier kan je een kort gesprek hebben over de kaart.
-
Elke dag een kaart trekken: hier vraag je niet naar het gevoel van je kind maar gewoon om willekeurig een kaart te pakken. Je kan dan samen bespreken wat je ziet. Wat staat erop? Hoe voelt die buddy zich volgens je kind? Heeft hij/zij zich ook al eens zo gevoeld? Wat helpt er dan? Hoe zou je deze emotie beschrijven? enz.
-
gebruik de gratis "print outs" (onderaan de pagina) om je kind zelf vorm te laten geven aan zijn of haar gevoel van de dag.
Een huisje voor je Buddies©
-
Leg de buddies op tafel met de afbeeldingen naar boven.
Tot welke buddy voel je je aangetrokken?
Welke buddy illustreert het beste hoe je je voelt op dit moment?
-
Zijn er andere buddies op tafel die een gevoel uitstralen die je liever of meer zou willen voelen op dit moment? Kan je hier een woordje uitleg over geven?
-
Hoe kan je er voor zorgen dat de eerste buddy die je koos , zich wat meer als de tweede buddy gaat voelen?
-
Wat heeft die eerste buddy nodig?
-
Beeld je nu even in dat je een huisje zou bouwen voor je eerste buddy. Hoe zou dit huisje eruit zien? Neem potloden en papier en teken het. Welke materialen gebruik je? Wat is de vorm en kleur van het huisje? Wat is er binnen in het huisje? Wat is er niet? Hoe voelt je buddy zich in dat huisje?
-
Mag de tweede buddy op bezoek komen? Zo ja, wat gebeurt er als hij op de koffie komt?
Zou je nog andere buddies willen uitnodigen in het huisje dat je net ontwierp? Wat gebeurt er als ze op bezoek komen?
Groepsgesprek
-
Zet je met de groep rond de tafel
Leg alle kaarten open op tafel zodat iedereen de afbeeldingen kan zien
Geef aan elke deelnemer de opdracht op één kaart te kiezen die hij of zij bij zich vind passen.

 -
De opdracht is om een kaart te kiezen die weergeeft wie je bent binnen de groep, hoe je je open stelt of opstelt. 

Eens iedereen een kaart heeft gekozen, mag iedereen om beurt even een woordje uitleggen geven over de gekozen kaart en waarom ze dit net passend vinden bij hun rol in de groep.
-
​Nadat iedereen zijn kaart heeft toegelicht mogen ze deze ergens op de tafel leggen. Wederom met de opdracht om de kaart zo te positioneren dat het iets zegt over zijn of haar rol/ aanwezigheid/gevoel in de groep. Zo kan iemand er voor kiezen om de kaart midden op de tafel te zetten omdat hij of zij vind dat ze vaak ten midden van de groep staat of vaak een aanwezige rol opneemt, of kan iemand er voor kiezen om de kaart dicht bij een andere persoon te leggen omdat zij vaak samen werken, en zo voort.
​ -
Bevraag in groep waarom iemand een bepaalde plaats kiest, ga in gesprek met elkaar, leer elkaar beter kennen.
Vriendjes voor de Buddies©
-
Leg de kaarten open op tafel
Vraag je kind om er drie kaarten uit te trekken van buddies die er niet zo gelukkig uit zien.

Welke emoties zijn er volgens je kind? Wat voelt de buddy?
-
Bevraag vervolgens wat er helpend zou zijn voor deze buddy?
Wie zou er kunnen helpen en hoe? 

Zijn er kaarten op tafel die de sippe of boze buddies die je kind koos, kunnen helpen. 
Welke zou je kind kiezen? waarom?
Wat zou deze buddy kunnen doen? 


Vraag eventueel of hij of zij al zo’n situatie heeft meegemaakt. Hoe liep dit?
-
Op deze oefening bestaan ontelbare varianten. Als je kind snel boos, ontmoedigd of gefrustreerd wordt kan je samen aan de slag met de kaarten om uit te zoeken wat er helpend zou kunnen zijn.
-
Deze oefeningen kunnen ook in kleine groepen met kinderen worden ingezet om conflicten of misverstanden te bespreken en elkaar beter te begrijpen. Hoe voelde de kinderen zich in een bepaalde situatie? Kunnen ze daar een kaartje aan associeren?
Hoe zouden ze zich graag willen voelen? Welke buddy zou hun kunnen helpen? enz.
Ontwerp je eigen Buddie©
-
klik hier om het sjabloon te downloaden en je eigen buddy te ontwerpen
Vertel iets over jezelf
-
Leg aan de hand van de kaarten je dag/week (chronologisch) uit. Wat is er gebeurd - Hoe voelde je je? - Welke kaarten heb je daarvoor gekozen? vertel, etc.
-
Kies 3 kaarten om te beschrijven hoe je je nu, in het moment, voelt. Leg uit waarom je net deze kiest. Welke 3 kaarten zou je zeker niet nemen - leg uit.
-
Welke kaarten zouden andere mensen je toekennen? (je partner - je vrienden - je collega’s, etc.) leg uit. Komt het overeen met de kaarten die je jezelf zou geven? waarom wel/ niet?
-
Bij conflict/angst/verdriet/probleem situaties: Hoe voelde je je? Hoe reageerde je? Wat had je nodig op dat moment? Welke ‘buddy’ zou er jou te hulp kunnen schieten in zo'n situatie? op welke manier? etc.
-
...